Раждане и отглеждане на малкото

Както кучето така и вълчицатаражда, на 62-64-я ден от забременяването. В този случай първите котила са през април. Също като малките кученца, вълчетата проглеждат около 12-я ден.

До четири-пет седмици  вълчицата кърми малките . Грижите по възпитанието на поколението лежат върху двамата родители – вълчицата и вълка.
след 5 месецаю родителите хранят малките наполовина със смляна в стомасите им храна, която те спокойно повръщат. В периода на изхранване на вълчетата дивечът трудно стига за цялото семейство. Отговаряйки на нарасналите нужди на семейството, вълкът и вълчицата ядат и яйцата на дивите птици, и пиленцата им. В този период много зайци, сърни и друг дивеч стават жертви. Когато навършат два месеца, вълчетата с настървение започват да разкъсват донасяните  им живи зайци, птици и друг дивеч.

В този период вълците почти не организират набези върху домашни стада, което може да заблуди ловците, че ги няма. Това хищниците правят с цел да опазят младото поколение и да не си спечелят хората като врагове. Когато, обаче, вълчото семейство е младо и неопитно, е възможно да нападат и унищожават цели стада, изяждайки съвсем малко храна. Тогава те убиват повече, за да се обучават и да поддържат формата си на ловци.

 



{START_COUNTER}