Глутницата Февруари -Март

През първата десетдневка на февруари започва разгонването на вълчицата. Понякога това се случва и по-рано – през втората половина на януари, особено в по-топли сезони. По правило по-старите вълчици се разгонват по-рано от по-младите. Първото разгонване на младите вълчици настъпва горе-долу на 22-месечна възраст.

Когато наоколо не присъства по-възрастен вълк, между миналогодишните мъжкари се провеждат жестоки схватки за правото да оплодят женската.

Женската в този период често извършва преходи от едно място на друго, загрижена да избере най-подходящото място за леговище. Тя е често притеснявана от мъжкарите, които вървят по петите й. Понеже вълчата глутница през този период на практика се разпада, а през деня всички са на ход, ловуването е твърде усложнено.

За леговища вълчиците избират ями, стари дупки на борсуци или лисици, които предварително разширяват. Понякога си харесват някоя пещера. Много често леговището се намира между няколко камъка, под паднало дърво или между сухи клони в някой глух подраст. Вълчето леговище непременно се намира в непосредствена близост с вода – река, езеро или блато.



{START_COUNTER}